När armarna hotar med strejk - en handlingsplan

Jag har alltid ansett mig som obotligt och ofantligt högerhänt, det vill säga att jag har otroligt svårt att göra saker med min vänstra hand. Vänster arm däremot använder man mycket mer än vad man kan tro och detta märker man när man helt plötsligt får svårt att göra saker med den vänstra armen till exempel på grund av en envis inflammation (som man till en början tror ska gå över av sig själv och därför inte vänder sig till sjukvården i rimlig tid).

Vänster arm fungerar som en stödarm och någon slags avlastning som man använder för att underlätta för höger hand att utföra saker.

Exempel på saker som man gör med vänster arm (när den inte är inflammerad): Öppnar bildörren med när man kör bil, hänger handväskan/datorväskan på den när man ska låsa upp en dörr, bär sitt lilla barn med då man exempelvis behöver laga mat med höger hand, bär sin bricka med när man betalar med höger hand, etc. i all oändlighet.

Det som sedan händer när höger arm helt plötsligt ska ta över vänster arms arbetsuppgifter helt och totalt är att höger arm också börjar bråka. Det blir typ debatt men vänster är starkare (i förhandling eftersom den totalvägrar samarbete av typen avlastningsarm) vilket får höger arm att vilja strejka.

Vad göra? Jo, se först och främst till att ha en riktigt bra arbetsuppgivare som lyssnar på både höger och vänster arm och ser till att göra de anpassningar på din arbetsplats som behövs (höj- och sänkbart skrivbord, underarmsstöd på skrivbordet och en RollerMouse exempelvis). Se sedan till att få en kortisonspruta i din vänstra arm så att man först och främst kan sova och således tänka klart, men också så att man kan tvinga vänster att avlasta höger lite. Be gärna om massage på de triggerpunkter som uppstår när armarna är i konflikt (av typen ont ska med ont fördrivas). Och vänta.

Bättring kommer (även om man veckan innan har tänkt tanken att amputation troligen är det bästa botemedlet)! Utan sjukskrivning (om man är lite envis). Och till slut kan man till och med gå på spinning igen (men undvik gärna träning av typen armhävningar i ganska många veckor till)! Man kan till och med bli så glad över att man kan träna igen att man går på fyra pass på en vecka. :-)

Kommentarer

Populära inlägg