IVF - en reflektion

Det är sällan som jag tänker på IVF nu för tiden, men när jag var "hemma" i Öjebyn läste jag i Piteå-Tidningen att man som ofrivilligt barnlös i Norrbotten endast kan få ett IVF-försök (provrörsbefruktning) samt ett frys-försök bekostat av sitt landsting. Du ska dessutom inte vara yngre än 23 år och äldre än 37 år för att få genomföra behandlingen.

Andra landsting har mycket generösare regler och som ofrivilligt barnlösa 2003-2004 fick vi (om jag minns rätt) tre försök bekostade av vårt landsting (Stockholm). Vi bekostade ett frysförsök själva och det kostade 7000 kronor.

Förutom att det är märkligt att det ska vara olika lätt att få hjälp med detta som påverkar livet i så hög utsträckning beroende på var i landet du bor och huruvida du har ekonomi att köpa ytterligare behandlingar privat (tre försök på Carl von Linné-kliniken i Uppsala kostar idag 56 000 kronor), så innebär det en stor psykiskt påfrestning att bara kunna sätta allt sitt hopp till ett enda försök. Studier (som följt nästan 1000 kvinnor under IVF-behandling) visar att sannolikheten att få barn var 35 procent efter en IVF-behandling och 63 procent efter tre behandlingar.

Nu kommer dock en lagändring att innebära att man som IVF-patient kan söka sig till andra landsting men att vården måste bekostas av ditt "hemlandsting". Jag hoppas att det för den som ska genomgå behandling kommer att innebära att hen får rätt till fler IVF-försök i enlighet med det andra landstingets regler, för det skulle troligen i förlängningen innebära att det "snåla" landstinget ändrade sina regler för att slippa bekosta vård i annat landsting. Först då blir det ju någon rättvisa i det hela!

Jag skänker återigen en tacksamhetens tanke till Carl von Linné-kliniken i Uppsala som alltid kommer att vara en liten aning delägare i vår förstfödde son. Tänk att han kanske inte hade funnits om det inte vore för den kliniken och de reglerna som möjliggjorde de tre försök som krävdes (två reguljära IVF-behandlingar och ett frysförsök)!

En älskad prins, IVF-made



Kommentarer

Populära inlägg