Hjälpredor

Tiden bara springer förbi (det är redan vecka 8 och det är så otroligt mycket ljusare ute!) och jag springer med. Tyvärr har jag fått någon slags evighetsförkylning, men jag försöker ignorera den efter bästa förmåga. Förra veckan var en tung vecka med mycket jobb, två föräldramöten och en begravning. Som tur var kom mamma och piggade upp oss alla och hon blir kvar ända tills imorgon! Lyckliga oss!

I helgen har vi hunnit med en släktfrukost för att fira Elinas födelsedag och en tur till Gränby för att köpa gympaskor och stövlar. Per har fortsatt med gymmet och har redan börjat tapetsera.



Den här veckan är mycket lugnare då det är sportlov och således inte lika mycket aktiviteter för barnen som dessutom bara är på dagis/fritids på torsdag (tack mormor och farmor!). I vanliga fall tränar Elina karate två gånger per vecka och har teater en gång per vecka, Elliot tränar handboll två gånger per vecka och innebandy två gånger per vecka och Levi har knatteskutt på söndagar. Som tur är behöver man "bara" skjutsa till de stora barnens träningar för det är ju "lite" andra saker som ska hinnas med däremellan som till exempel städ, tvätt och matlagning. Maten tycker jag själv är en jobbig post. Även fast vi gör en planering och handlar efter den så ska den ju tyvärr tillagas. Jag har inga problem med att äta den, men just tillagningen hade jag gärna kunnat hoppa över.

Jag vet inte vilka krav ni ställer på era barn och vilka krav som är lämpliga att ställa på barn, men vi har börjat med en ny grej här hemma. Barnen (de stora) får numera månadspeng (tidigare har de föredragit att vi sparar pengen och att vi köper det nödvändiga, men nu vill de ha egna pengar). De får 100 kr som grund. De får också göra så många uppgifter per månad som den ålder de är, d v s Elliot får göra 11 saker som att plocka ur diskmaskinen, dammsuga sitt rum, gå ut med soporna etc, och Elina får göra 9 saker. Vill de ha 50 kr till får de göra ytterligare lika många saker som den ålder de är och vill de ha ytterligare 50 kr till (d v s totalt 200 kr) får de dubbla antalet saker att göra. Elina måste alltså hjälpa till med 36 uppgifter och Elliot 44 uppgifter i hemmet på en månad för att få 200 kr. Detta tycker jag och Per är mycket praktiskt och barnen är mycket samarbetsvilliga. :-) Levi vill också hjälpa till så han får göra 5 saker (lite lättare saker såsom att duka bordet) och får då också en symbolisk peng för det.

Jag tycker att upplägget är en win-win och eftersom det gäller en hel månad blir barnen inte så stressade. Elina har redan klarat av alla sina uppgifter, medan Elliot har räknat ut ett snitt per dag som han ser till att utföra för att hinna i tid.


Kommentarer

Populära inlägg